Annexatie van de Krim

De Russisch-Oekraïense Oorlog is nog steeds bezig en heeft als betrokkenen Rusland en pro-Russische separatistische troepen aan de ene kant, en Oekraïne aan de andere kant met steun van internationale aanhangers. De spanningen tussen beide partijen lopen al jaren op en deze kwamen tot een eerste escalatie in februari 2014. Deze was oorspronkelijk gericht op de status van de Krim en stukken van de daarnaast gelegen regio Donbas.

Bezetting van de Krim

De Oekraïense president Viktor Janoekovytsj was net afgezet vanwege pro-westerse betogingen en Rusland ondernam actie om de Krim te bezetten. Dit was aanleiding tot grote protesten in het oosten en zuiden van Oekraïne. In de oblasten Donetsk en Loehansk, gelegen in het oosten van Oekraïne kwamen deze opstanden tot een gewapend conflict. Nadat de opstandelingen deze steden in handen kregen, riepen zij deze uit als de volksrepubliek Donetsk en de volksrepubliek Loehansk, waarbij ze net als de Krim een deel van Rusland wilden worden.

Op 18 maart 2014 werd officieel gesteld dat de Krim geannexeerd was door Rusland. Dit werd echter alleen erkend door Rusland en Belarus. In reactie hierop werd op 24 maart door de Oekraïense regering besloten om tot evacuatie over te gaan van al haar soldaten en hun familieleden van de Krim.

Nasleep

Op 25 januari 2016 wordt door de Oekraïense regering het bericht bekend gemaakt dat Rusland door Oekraïne zal worden aangeklaagd, met als reden de annexatie van de Krim. Sinds de annexatie is er nog altijd onrust in de Krim. Er vinden met regelmaat grootschalige landonteigeningen en confiscaties van andere soorten plaats.