Dmitri Medvedev
Dmitri Anatoljevitsj Medvedev is naast Boris Jeltsin en Vladimir Poetin een van de drie presidenten geweest die Rusland in huidige staatsvorm gekend heeft. Hij was president van 2008 tot 2012, en heeft vanaf het aftreden van zijn presidentsambt 8 jaar als premier gediend onder Poetin. Sinds 2020 doet hij dienst als plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsraad van Rusland.
Presidentschap
In 2008 werd Medvedev tijdens de verkiezingen gekozen tot president. Poetin had twee termijnen achtereen volgens gediend en moest dus grondwettelijk gezien aftreden. Medvedev werd toen gezien als een liberalere leider dan zijn voorganger. Hij benoemde oud-president Poetin tot premier onder zijn bewind, en Medvedev had als belangrijkste punten op zijn agenda als president staan om een moderniseringsprogramma te lanceren die zeer breed werd opgezet. Dit programma moest erop aansturen dat de economie in Rusland, en ook de Russische samenleving, gemoderniseerd werd waardoor het land onder andere minder afhankelijk zou worden van gas en olie.
Vermindering van kernwapens
Gedurende het ambtstermijn van Medvedevs werd er een nieuw verdrag ondertekent; het START-verdrag betrof het verminderen van kernwapens. Zowel Rusland als de Verenigde Staten ondertekenden dit verdrag. Ook kwam onder leiding van Medvedev Rusland als overwinnaar uit de Russisch-Georgische oorlog en was er nationaal herstel van de Grote Recessie. Opvallend was dat Medvedev een anticorruptiecampagne lanceerde, waar hij daarentegen zelf van corruptie werd beschuldigd.
Aftreden als premier
Medvedev was slechts één termijn lang president en werd in 2012 tijdens de verkiezing door Poetin opgevolgd, die hem tot premier benoemde. Op 15 januari 2020 vond er een collectief aftreden plaats van Medvedev en de rest van de regering. Dit stelde Poetin in staat tot het doorvoeren van ingrijpende grondwetswijzigingen. Medvedev werd diezelfde dag nog benoemd tot plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsraad.