Studentenvisum

Let op, u kunt maximaal drie maanden van tevoren een visum aanvragen.

Gewoon studentenvisum wordt afgegeven aan staatsburgers van Nederland, andere staten en staatloze personen, die naar de Russische Federatie willen reizen om te studeren in een onderwijsinstelling, op grond van een uitnodiging, opgesteld door de Federale Migratiedienst van de Russische Federatie (FMD van Rusland), in overeenkomst met de wetgeving van de Russische Federatie met een aanvraag van een Russische onderwijsinstelling of op grond van een beslissing van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Russische Federatie (MBZ van Rusland).

Het studentenvisum is eenmalig of dubbel met een duur tot 90 dagen.

Het visum kan daarop verlengd worden door de FMD van Rusland op de plaats van het verblijf en de registratie van de buitenlandse burger in het migratieregister. Daarbij wordt een meermalig visum afgeleverd voor de duur van de studieovereenkomst, afgesloten volgens de wetgeving van de Russische Federatie betreffende onderwijs, maar niet langer dan voor 1 jaar voor elk volgend visum.

Volgens de Rusland-EU-visumversoepelingsovereenkomst voor de burgers van de Europese Unie (Oostenrijk, België, Bulgarije, Griekenland, Spanje, Italië, Cyprus, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Duitsland, Finland, Frankrijk, Tsjechië, Zweden, Estland) en in overeenstemming met de bilaterale overeenkomsten voor de burgers van Noorwegen, Denemarken, IJsland State, Liechtenstein en de Zwitserse

die vallen niet onder de EU-Rusland visumversoepelingsovereenkomst en bilaterale overeenkomsten

Ververkingstijd

Consulair tarief

Servicekosten (incl. BTW)

Studentenvisum
Single – entry / double – entry / multiple – entry visum

8 kalendardagen

75,20 / 120,40 / 225,70 EUR

30 EUR

4 werkdagen

150,50 / 240,80 / 451,40 EUR

30 EUR

 

Voor burgers van Angola, Vietnam, India en Cambodja

Verwerkingstijd

Consulair tarief

Servicekosten (incl. BTW)

Studentenvisum
Single- entry / double- entry / multiple- entry visum

8 kalendardagen

37,60 / 60,20 / 112,80 EUR

30 EUR

4 werkdagen

75,20 / 120,40 / 225,70 EUR

30 EUR

Consulair tarief

Servicekosten (incl. BTW)

Visum voor tijdelijk verblijf in Rusland

37,60 EUR

30 EUR

 

Voor burgers van Macedonie

Verwerkingstijd

Consulair tarief

Servicekosten (incl. BTW)

Studentenvisum
Single- entry / double- entry / multiple- entry visum

8 kalendardagen

47 / 75,20 / 141,10 EUR

30 EUR

4 werkdagen

94 / 150,40 / 282,10 EUR

30 EUR

 

Voor burgers van China

Verwerkingstijd

Consulair tarief

Servicekosten (incl. BTW)

Studentenvisum
Single- entry / double- entry / multiple- entry visum

8 kalenderdagen

47 / 94 / 141 EUR

30 EUR

4 werkdagen

75,20 / 122,30 / 169,20 EUR

30 EUR

2 werkdagen

112,80 / 159,80 / 206,90 EUR

30 EUR

Consulair tarief

Servicekosten (incl. BTW)

Visum voor tijdelijk verblijf in Rusland

75,20 EUR

30 EUR

 

Voor burgers van Japan

Verwerkingstijd

Consulair tarief

Servicekosten (incl. BTW)

Studentenvisum
Single- / double-/ multiple – entry visum

8 kalenderdagen

0 EUR

30 EUR

2-4 werkdagen

82 EUR

30 EUR

Consulair tarief

Servicekosten (incl. BTW)

Visum voor tijdelijk verblijf in Rusland

75,20 EUR

30 EUR


Voor burgers van Verenigde Staten van Amerika

Verwerkingstijd

Consulair tarief

Servicekosten (incl. BTW)

Studentenvisum

15 kalenderdagen

150,40 EUR

30 EUR


Voor inwoners van andere landen en landloze personen

Verwerkingstijd

Consulair tarief

Servicekosten (incl. BTW)

Studentenvisum
Single- entry / double- entry / multiple- entry visum

8 kalenderdagen

75,20 / 120,30 / 225,70 EUR

30 EUR

4 werkdagen

150,40 / 240,70 / 451,40 EUR

30 EUR

Consulair tarief

Servicekosten (incl. BTW)

Visum voor tijdelijk verblijf in Rusland

75,20 EUR

30 EUR

Vernieuwen van een visum en transfer van een visum

33,80 EUR

30 EUR

 

Beste aanvrager!

Let op: tijdens het aanvragen van een Russisch visum wordt u verzocht om uw paspoort te verlaten gedurende de gehele periode van het aanvraagproces.

Om een Russisch visum aan te vragen, moet een aanvrager persoonlijk naar het Russische visumaanvraagcentrum komen, behalve kinderen onder de 18 jaar.

Het is niet mogelijk om een Russisch visum aan te vragen voor iemand anders, zelfs als een machtigingsbrief is gegeven.

Om een standaard visum voor één binnenkomst of dubbel visum aan te vragen, moet het volgende worden ingediend:

  1. Uitnodiging. Hieronder vindt u drie verschillende opties:
    1. Originele uitnodiging om deel te nemen aan de Russische Federatie, uitgegeven door de federale migratiedienst van de Russische Federatie; of
    2. Uitnodiging van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Russische Federatie om een visum af te geven (bekend als telex); of
    3. Een schriftelijke uitnodigingsbrief van de Russische academische instelling. Zie een voorbeeld;

Dit type uitnodiging kan alleen worden ingediend door onderdanen van EU, Japan, China, India en de VS.

Burgers van Japan, China en India: originele uitnodiging is vereist;

Burgers van de EU en de VS: kopie van uitnodiging is aanvaardbaar;

Burgers van andere landen kunnen alleen de andere twee bovengenoemde uitnodigingen indienen. 

2. Internationaal paspoort, met minstens 2 overliggende blanco pagina’s in het paspoort, met een geldigheid van van 6 maanden vanaf de datum van de afloop van de geldigheid van het visum;

3. Visumformulier, ingevuld op de website kdmid.ru, afgedrukt en persoonlijk ondertekend door de aanvrager;

Bij het selecteren van de locatie (Den Haag, Amsterdam, Rotterdam) waar u uw documenten gaat indienen, moet u “Visa Application Centre VFS (Hague)” vermelden en niet “Embassy of The Russian Federation in Netherlands“. Het aanvraagformulier moet altijd worden ingevuld voor “Visa Application Center VFS (Hague)”, zelfs als u een afspraak voor Amsterdam of Rotterdam wilt maken.

 

4. Een kleurenfoto – zie de fotospecificaties hier beneden. De foto moet worden gelijmd (niet geniet!) Op het visumaanvraagformulier.

5. Persoonlijke verzekering, die geldig in de Russische Federatie is.

Het is toegestaan om een gezondheids- of reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat de door de verzekeringsmaatschappij uitgegeven plastic verzekeringskaart niet voldoende is en daarom niet wordt geaccepteerd.

Het verzekeringsdocument moet de datum bevatten waarop de overeenkomst werd ondertekend, het polisnummer, de volledige naam en volledige gegevens van de verzekerde persoon alsmede de handtekening van de verzekeraar. Het beleid moet betrekking hebben op de gehele periode van verblijf in Rusland voor visa voor één persoon, dubbele invoer en de duur van de eerste binnenkomst voor meervoudige inreisvisa. Het moet duidelijk worden vermeld in het beleid dat het dekkingsgebied wereldwijd is of de Russische Federatie, of Europa, inclusief Rusland is.

Burgers van de volgende landen moeten een verzekering afsluiten:

EU, Denemarken, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, Ierland, Israël, Monaco en Iran.

Verzekeringspolissen en bevestigingsbrieven die niet de bovenstaande informatie bevatten en standaardformulieren afgestempeld door de verzekeraar worden niet geaccepteerd. Garantiebrieven van de werkgever worden ook niet als verzekering geaccepteerd.

6. Geldige Nederlandse verblijfsvergunning (niet vereist als de aanvrager een burger van de EU of de VS is). Als de aanvrager geen burger van de EU of de VS is, neem dan contact op met ons callcenter voor meer gedetailleerde informatie.

 

Aandacht voor burgers die Britse, Ierse en Noorse paspoorten hebben:

Het wordt gevraagd om een officieel document waaruit een officieel geregistreerd verblijf op het grondgebied van Nederland blijkt (“Uittreksel uit de basisregistratie personen”) of een officiële verblijfsvergunning voor het geval dat het werd aangevraagd.

De Ambassade van de Russische Federatie in Nederland kan aanvullende documenten nodig hebben alvorens een visum uit te vaardigen, u uit te nodigen voor een interview of de tijd te verlengen die nodig is voor de behandeling van uw visumaanvraag.

 

Let op: De ingediende foto’s moeten aan deze specificaties voldoen.

 

Lever een recente foto (niet meer dan 6 maanden oud) van uzelf in. De foto’s moeten:

 

3,5 x 4,5 cm meten, met een lichte achtergrond (wit of gebroken wit) zodat de gelaatstrekken goed zichtbaar zijn en contrasteren met de achtergrond.

Scherp en van goede kwaliteit zijn

Afgedrukt zijn op normaal fotopapier

Het hele gelaat tonen, zonder glimlach (en zonder zonnebril, hoed/pet of andere hoofdbedekking, tenzij de aanvrager deze draagt wegens religie, geloof of etnische achtergrond).

Gelieve de foto op het visumaanvraagformulier te plakken.

Let op: Houd u zorgvuldig aan deze instructies. Indien een aangeboden foto niet aan deze vereisten voldoet, wordt uw aanvraag als onvolledig beschouwd.

Beste aanvrager!

Let op: tijdens het aanvragen van een Russisch visum wordt u verzocht om uw paspoort achter te laten gedurende de gehele periode van het aanvraagproces.

Om een Russisch visum aan te vragen, moet een aanvrager persoonlijk naar het Russische visumaanvraagcentrum komen, behalve kinderen onder de 18 jaar).

Het is niet mogelijk om een Russisch visum aan te vragen voor iemand anders, zelfs niet als daartoe een machtigingsbrief is afgegeven.

De Ambassade van de Russische Federatie in Nederland verwerkt visumaanvragen en beslist of ze een visum binnen de verwerkingstijden afgeven. De verwerkingstijd kunt tot 30 dagen duren. Dit gebeurt op voorwaarde dat een volledige reeks documenten wordt verstrekt en consulaire kosten worden betaald.

De verwerking van uw aanvraag is onderworpen aan de procedures en tijdschema’s van de Russische Federatie, waarover wij geen controle hebben.

Let op: er is geen in-één-dag-klaar service in Den Haag.

De verwerkingstijden variëren van aanvraag tot toepassing en zijn naar goeddunken van het Russische consulaat. Houd er rekening mee dat voor sommige onderdanen de verwerkingstijd van een visum maximaal 30 dagen kan bedragen en uitsluitend ter discretie van de Ambassade staat.

De verwerkingstijden kunnen variëren afhankelijk van de beslissing van de Ambassade van de Russische Federatie in Nederland.

Voor Europese burgers, Japan, China en India voor visum voor één, twee binnenkomsten (FMS, telex en directe uitnodiging):

Normale applicaties zullen minimaal 7 kalenderdagen duren. In spoedeisende gevallen kan een spoedeisende visumaanvraag worden ingediend. Als u een spoedeisend visum aanvraagt, dient u een urgentiebrief te overleggen die door het uitnodigende bedrijf is uitgegeven met de uitleg van een dringende reden. In dergelijke gevallen kan de verwerkingstijd worden verkort tot slechts 3 werkdagen op basis van de beslissing van het Consulaat.

Voor houders van Australische paspoorten (FMS):

De verwerkingstijd van het visum duurt minimaal 14 kalenderdagen.

Voor de burgers van het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland (FMS):

De verwerkingstijd van het visum duurt minimaal 7 kalenderdagen. In spoedeisende gevallen kan een spoedeisende visumaanvraag worden ingediend. In dergelijke gevallen kan de verwerkingstijd worden verkort tot slechts 3 werkdagen op basis van de beslissing van het Consulaat.

Voor de burgers van de VS (FMS, telex, direct uitnodiging):

Normale procedure – 14 kalenderdagen.

Spoed procedure voor VS burgers bestaat niet.