Veelgestelde vragen

 1. Mag ik documenten indienen voor iemand anders? 

  Nee, de aanvrager dient de aanvraag persoonlijk te doen. De enige uitzondering is het Privé visum voor directe familieleden (echtgenoten en kleine kinderen) van Russische staatsburgers voor een gezamelijke aankomst in Rusland. Alleen in dit geval mag iemand anders dan de reiziger de aanvraag doen. De Russische staatsburger (uitnodigende persoon), moet persoonlijk aanwezig zijn en onder het oog van een medewerker van het Russische Visumcentrum een speciaal verzoek ondertekenen voor de Ambassade van de Russische Federatie in Nederland.

 2. Mag ik een visum aanvragen voor een groep?

  Nee. Elke aanvrager dient persoonlijk naar het Russische Visumcentrum te komen om een visumaanvraag te doen. Er wordt per aanvraag één afspraak gemaakt, voor één aanvraag met één set documenten voor één persoon of voor enkele directe familieleden. Directe familieleden zijn in dit geval echtgenoten, kinderen, ouders, grootouders en kleinkinderen. In alle andere gevallen is de aanvrager verplicht persoonlijk de aanvraag te komen doen (behalve Privé Visums, zie vraag 1).

 3. Kan ik tegelijkertijd twee visums aanvragen?

  Nee. Volgens de wetgeving van de Russische Federatie is het niet toegestaan om twee geldige visums in uw paspoort te hebben. Als u een geldig visum in uw paspoort heeft (bijvoorbeeld, een niet gebruikt single of double-entry visum met welke u slechts eenmaal het land bent ingereist, of een ongebruikt multiple-entry visum), raden wij u aan pas een nieuw visum aan te vragen wanneer het huidige visum is verlopen.

 4. Waar kan ik informatie vinden over het type visum dat ik nodig heb?

  Informatie over de verschillende soorten visums kunt u vinden op onze website onder de sectie: “Visumtype“.

 5. Welke verzekering heb ik nodig?

  Een verzekeringsverklaring van uw zorg- of reisverzekering is toegestaan. Let op dat uw plastic verzekeringspasje niet voldoende is en daarom niet wordt geaccepteerd.

  De verzekeringsverklaring moet de datum bevatten wanneer de verklaring is getekend, het polisnummer, uw volledige naam, alle overige gegevens van de verzekerde en de handtekening van de verzekeraar. De verklaring moet geldig zijn gedurende uw gehele verblijf in de Russische Federatie voor single-, double-entry visums, en voor de duur van uw eerste reis voor multiple entry visums. In de tekst moet duidelijk staan uitgeschreven dat deze verklaring geldig is in de gehele wereld, binnen Europa inclusief de Russische Federatie of binnen de Russische Federatie.

  Garantieverklaringen van werkgevers zijn ook niet geldig als plaatsvervanger voor de verzekering, deze worden dan ook niet geaccepteerd.

 6. Heb ik een verzekering nodig om visum aan te vragen?

  Het bewijs van de zorgverzekering is verplicht voor burgers van Ierland, Israel en landen uit het Schengen-gebied (Oostenrijk, België, Bulgarije, Tsjechië, Cyprus, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden en Zwitserland.) Inwoners van China zijn alleen verplicht dit document te overleggen wanneer zij een toeristenvisum aanvragen.

 7. In welke gevallen moet ik een HIV-test doen?

  Als de aanvrager een hoogopgeleide specialist is en hij een aanvraag doet voor een multipleentry visum die langer geldig is dan 3 maanden, is het hem verplicht een medisch certificaat in te dienen waarin wordt bevestigd dat de aanvrager HIV-negatief is. Meereizende familieleden zijn ook verplicht hun HIV certificaat in te leveren. HIV Test (AIDS) certificaat moet zijn ondertekend door een arts en door de aanvrager en moet zijn voorzien van een stempel door een medische organisatie. Ook moet de test persoonlijke gegevens (naam, geboortedatum, paspoortnummer, geldigheid paspoort, nationaliteit en period van verblijf in de Russische Federatie) en HIV-infectie bloedtest (datum van de test, dianostische methode, type medicatie gebruikt in de test en het resultaat van de test). Hier kunt een voorbeeld van een HIV test vinden.

 8. Welke documenten en wanneer moeten de documenten origineel zijn?

  Onderstaande documenten worden alleen geaccepteerd wanneer deze origineel zijn:

  1) Paspoort die minimaal nog 6 maanden geldig moet zijn nadat het visum verlopen is.
  2) Visum aanvraag, geprint en getekend met de hand. De handtekening moet precies hetzelfde als de handtekening in het paspoort zijn.
  3) Foto (moet vastgeplakt met lijm zijn, dus niet met een nietje).
  4) Uitnodigingen verstrekt door de Federale Migratie Dienst van de Russische Federatie (FMS).
  5) Een geschreven aanvraag van een inwoner van de Russische Federatie aan de Directeur van de Russische Ambassade in Nederland betreffende hun gezamelijke aankomst in de Russische Federatie met leden van hun familie (echtgenoot of kinderen, welke minderjarig of buitenlands zijn).
  6) Directe uitnodiging voor zakenvisum categorie voor chauffeurs (uitnodiging komt van de Nederlandse organisatie NIWO)
  7) Directe uitnodiging voor India, China, Japan, Iran, Hong Kong en Korea.
  8) HIV Test (voor werkvisums voor hoog specialisten)

  De consulaire afdeling behoudt zich het recht om andere documenten origineel in te leveren, ook als deze als kopie zijn ingediend.

 9. Welke nationaliteiten hebben geen visum nodig voor het reizen naar de Russische Federatie?

  Een visum voor toegang tot de Russische Federatie is niet verplicht voor inwoner van landen waarmee er een wederzijds akkoord is bereikt over het annuleren of versimpelen van de visumplicht met de Russische Federatie.

  Ook is een visum niet noodzakelijk bij verblijven welke verlaten binnen “72 uur zonder visum” (via Ferry). Hier vindt u meer informatie.

  Buitenlanders die door de Russische Federatie willen reizen naar landen binnen de Customs Union (Wit-Rusland, Kazachstan, Armenië en Kyrgizië) zijn volgens de wetgeving in de Russische Federatie verplicht een Transit visum aan te vragen als zij niet behoren tot de landen die zijn vrijgesteld van de visumplicht.

 10. Ik ben geen inwoner van de Europese Unie, hoe krijg ik een visum?

  Als u geen inwoner bent van de Europese Unie kunt u een aanvraag doen wanneer u een toeristenuitnodiging heeft ontvangen, of uw uitnodiging is van de Federale Migratie Dienst van de Russische Federatie (FMS) of van het Russische Ministerie van Buitenlandse zaken (bekend als telex). Anders is het ook mogelijk om prive russische visum aan te vragen voor directe familieleden (echtgenoten en minderjarige kinderen) op de basis van de uitnodiging van Russische staatsburgers voor een gezamelijke binnenkomst in de Russische Federatie. U kunt meer informatie over dit soort visa hier krijgen.

  Aanvragers die geen Europees paspoort bezitten moeten een geldig Nederlands verblijfsvergunning overleggen (dit geldt niet voor inwoners van EU of de VS).

  Staatloze personen kunnen alleen een visum aanvragen wanneer zij een geldige verblijfsvergunning hebben in Nederland. Een retourticket vanuit Rusland is ook verplicht.

 11. Welke documenten zijn verplicht voor inwoners van Georgië?

  Georgische paspoorthouders mogen alleen een visum aanvragen wanneer zijn een uitnodiging van de Federale Migratie Dienst (FMS), het Ministerie van Buitenlandse zaken of een toeristen uitnodiging hebben.

 12. Hoeveel dagen mag ik blijven met een toeristen visum?

  Met een toeristenvisum kunt u maximaal 1 maand (30 dagen) in de Russische Federatie verblijven.

 13. Ik moet overstappen op een luchthaven in de Russische Federatie. Heb ik een transit-visum nodig?

  Als de vlucht waarop u dient over te stappen binnen de transit zone is en binnen 24 uur, na uw aankomst in de Russische Federatie, vertrekt en u tussentijds niet van terminal wisseld heeft u geen transit-visum nodig. U kunt in dit geval de terminal niet verlaten en dus ook niet de stad in voor een rondrit.

  U heeft een transit visum nodig indien u langer dan 24 uur wenst te blijven in een transit zone.

  Voordat u tickets boekt raadt het Russische Visumcentrum u aan te controleren bij de luchtvaartmaatschappij of u een transit visum nodig heeft.

 14. Ik ben van plan door de Russische Federatie te reizen met een voertuig. Welke extra documenten heb ik nodig?

  Het grondgebied van de Russische Federatie doorkruisen en het land rondreizen per voertuig zijn verschillende zaken.
  Doorkruisen van het grondgebied van de Russische Federatie om naar uw eindbestemming buiten de Russische landsgrens te geraken via de snelste route. Bijvoorbeeld, wanneer een andere route niet mogelijk is of langer duurt.

  Weest u zich er van bewust dat in het geval u een transit visum aanvraagd voor het reizen per auto, het noodzakelijk is om autopapieren, uw rijbewijs en een lijst met steden die op uw route liggen aan te leveren.

  Rondreizen per voertuig of het nemen van een omweg wordt gezien als toerisme of autotoerisme. In dit geval dient u de bevestiging(en) en voucher(s) van hotel(s) en/of reisbureau, goedgekeurd door het Ministerie van Buitenlandsezaken, in te leveren, evenals uwr reisprogramma en bestemmingen onderweg. In dit geval uw doel van de reis zal zijn “auto-toerisme”.

 15. Mag ik een urgent visum aanvragen? Wat zijn de verwerkingstijden van visums?

  Als u een urgent visum wilt aanvragen moet de uitnodigende partij een spoedbrief schrijven met daarin een uitleg van de reden waarom de procudure dient te worden versneld. Deze spoedbrief moet worden ingeleverd bij de aanvraag (samen met alle andere documenten). In dit geval kan de verwerkingstijd van uw aanvraag worden verkort tot slechts 3 werkdagen. Als er een goedkeuring is verkregen van het Ministerie van Buitenlandse zaken van de Russische Federatie, de Federale Migratie Dienst  van de Russische Federatie (FMS) of namens de Ambassadeur van de Russische Federatie in Nederland, de verwerkingstijd kan worden verkort tot minder dan 3 werkdagen, gebaseerd op het besluit van het Consulaat.

 16. Hoe moet ik me registreren bij aankomst in de Russische Federatie?

  Buitenlanders moeten zich binnen 7 dagen na aankomst registreren in hun geplande bestemming bij een locaal kantoor van de Federale Migratie Dienst. De uitnodigende partij is verantwoordelijk voor de gehele registratie procudure. 

  Voor meer informatie kunt u hier meer lezen over de immigratiekaart.

 17. Waar kan ik een Russische zaken uitnodiging krijgen?

  Het Russische Visumcentrum raadt u aan uitnodigingen voor zakenreizen alleen te verkrijgen via uitnodigende Russische zakenpartners. De voorbereiding van deze uitnodiging duurt niet lang. Vul het formulier in (bekijk voorbeeld) en laat deze ondertekenen door een tekenbevoegde van de organisatie en voorzie de uitnodiging van een officiele stempel van het bedrijf. Uitnodigingen mogen worden verzonden naar buitenlandse gasten via fax of gescant via e-mail (het origineel is ALLEEN verplicht voor bewoners van China, India, Japan, Iran, Hong Kong en Korea).

 18. Wat moet ik in het online visumaanvraagformulier kiezen: “Russian Visa Centre (Hague) ” of “Embassy of The Russian Federation in Netherlands?

Bij het selecteren van de locatie (Den Haag, Amsterdam, Rotterdam) waar u uw documenten gaat indienen, moet u “Russian Visa Centre (Hague)” vermelden en niet “Embassy of The Russian Federation in Netherlands“. Het aanvraagformulier moet altijd worden ingevuld voor “Russian Visa Centre (Hague)”, zelfs als u een afspraak voor Amsterdam of Rotterdam wilt maken. Alle aanvragers worden vriendelijke verzocht om hun wachtwoord te onthouden dat ze tijdens het invullen van het aanvraagformulier hebben gebruikt.